Τοποθεσία

ΚΑΜΑΡΙ - Hippocampus Hotel

ΚΑΜΑΡΙ

Το Καμάρι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, είναι ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Σαντορίνης και σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τα Φηρά, την πρωτεύουσα και 12 χιλιομέτρων από το λιμάνι. Διαθέτει παραλία μήκους 2 χιλιομέτρων, μία από τις πιο ωραίες και οργανωμένες παραλίες του νησιού, με μαύρη άμμο, βραβευμένη με μπλε σημαία, στο νότιο τμήμα της οποίας, δεσπόζει το Μέσα Βουνό, ύψους σχεδόν 400 μέτρων.

Η μεγάλη οικιστική ανάπτυξη του Καμαρίου προέκυψε ουσιαστικά μετά τον μεγάλο σεισμό της 9ης Ιουλίου του 1956, ημέρα γιορτής του Αγίου Παγκρατίου, από τους κατοίκους της Μέσα Γωνιάς, ένα χωριό πάνω στο βουνό το οποίο είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Όταν κτίστηκε ο οικισμός του Καμαρίου, οι κάτοικοι έφτιαξαν μία εκκλησία στο ψηλότερο μέρος του προς τιμή του Αγίου Παγκρατίου.
Πάνω στο Μέσα Βουνό ήταν χτισμένη η Αρχαία Θήρα, σε υψόμετρο που φτάνει τα 385μέτρα. Παρόλο που δεν είναι διάσημη όπως ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι, είναι μοναδική σαν τόπος κι από το αρχαίο της θέατρο βλέπεις την απεραντοσύνη του Αιγαίου. Η Αρχαία Θήρα είναι η πόλη των ιστορικών χρόνων της Σαντορίνης. Βρίσκεται πάνω στο Μέσα Βουνό σε μια οχυρή θέση που δεσπόζει σε όλο το νησί. Ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς αποίκους με βασιλιά τον Θήρα από τον οποίο και το νησί πήρε το όνομα του. Υπάρχουν ίχνη κατοίκησης μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια.

Λίγο πιο κάτω από την Αρχαία Θήρα, ακολουθώντας ένα μονοπάτι θα βρείτε μία μικρή σπηλιά με μία πηγή με νερό. Από έξω από τη σπηλιά κτίστηκε ένα μικρό ξωκλήσι, η Ζωοδόχος πηγή, η οποία γιορτάζεται την πρώτη Παρασκευή, μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Στο Καμάρι μπορεί κανείς να απολαύσει την ανατολή του ηλίου αλλά και την πανσέληνο να βγαίνει μέσα από τη θάλασσα σχηματίζοντας το πύρινο μονοπάτι της.

Το Καμάρι είναι ένα καλά οργανωμένο τουριστικό χωριό, όπου μπορεί κανείς να βρει ό,τι χρειαστεί: γιατρό, φαρμακείο, τράπεζα, αγορά, εστιατόρια, μπαρ, θερινό σινεμά, καταδυτικά κέντρα, χώροι ενοικίασης ποδηλάτων, οργανωμένες ορειβατικές κι αναρριχητικές διαδρομές, extreme water sports, και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Από το Καμάρι μπορεί εύκολα κανείς να επισκεφθεί την Αρχαία Θήρα, να περπατήσει στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, να ξεδιψάσει με το κρυστάλλινο νερό της πηγής, να περιπλανηθεί στη Μέσα Γωνιά, στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού, να θαυμάσει την ομορφιά της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγιάς Επισκοπής, να γιορτάσει το πανηγύρι της στις 15 Αυγούστου στο οποίο μοιράζουν παραδοσιακή φάβα και ρέει άφθονο κρασί, να εξερευνήσει τα μυστικά της οινοποιίας, να δοκιμάσει στις κάναβες το ντόπιο κρασί, να γευθεί την τοπική κουζίνα… και να νιώσει πραγματικά ξέγνοιαστες στιγμές.
ESPA